Bratwurst on Saksalaisten ylpeys maailmalla - grillissä tai pannulla paistettava, yleensä vaaleansävyinen makkara. Tarkalleen ottaen Bratwurst on tiettävästi keksitty Nürnbergissä, kaupungissa joka on edelleen merkittävä makkaran tuotantokeskus maailmassa. Saksassa bratwurstia syödään perinteisesti sauerkrautin eli hapankaalin ja sinapin kanssa, unohtamatta tietenkään ruokajuomaa eli olutta. Bratwursteja löytyy erilaisia alatyyppejä niin muodon kuin maun suhteen - saksalaisessa perinteessäkin niitä on joidenkin lähteiden mukaan yli 40 erilaista. Esimerkiksi pitkiä, ohuita ja meiramilla maustettuja bratwursteja sanotaan franconialaisiksi niiden oletetun alkuperän mukaan, kun taas lyhyet ja ohuet tulevat Nürnbergistä.
Saksasta Bratwurst on levinnyt ja valloittanut makkaranystävien sydämet ympäri maailman. Yhdysvalloissa Bratwurst on saanut suuren suosion, ei vähiten saksalaisten maahanmuuttoliikkeen vuoksi. Erityisesti Wisconsinin osavaltiossa ollaan bratwurstin lumoissa - Madisonin kaupungissa järjestettävä Brat Fest väittää olevansa suurin kyseistä makkaraa kunnioittava juhla maailmassa. Wisconsinissa jopa pesäpallostadioneiden hot dogit myydään tavallisen nakin sijaan Bratwurstin kanssa!
 |
Erilaisia bratwursteja (kuva: Gerhard Bissell) |
 |
Franconialaistyyppisiä bratwursteja sauerkrautin (hapankaalin) kera (kuva: Hermann Luyken) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti