lauantai 5. lokakuuta 2013

Grillaus jenkkityyliin - Barbecue eli BBQ

Yhdysvalloissa grillausta kutsutaan barbecueksi. Barbecueperinne on lähtöisin USA:n etelävaltioista. Barbecue on tunnetusti paljon muutakin kuin vain ruoan laittoa, se on elämäntapa ja usein se tarkoittaa myös kovia kokkauskisoja naapurustojen takapihoilla. Barbecueperinteet vaihtelevat hieman osavaltioittain, mutta yhdysvaltalaiset ovat tunnetusti innokkaita grillaajia. Barbecuelle tyypillistä on että grillaaminen tapahtuu tulella ja lihaa kypsytetään pitkään ja hartaasti. Sillä on suuri merkitys mitä puuta poltetaan: kovat puut kuten tammi jättävät voimakkaan aromin joten ne sopivat lihalle, kun taas mm. vaahtera ja kirsikka tuoksuvat miedommin grillatussa ruoassa. Tyypillisin grillattava on sianliha, erityisesti sian kylkipalat (“ribs”). Grillattu liha syödään sellaisenaan tai laitetaan hampurilaisen väliin.

Barbecuekastike on oleellinen osa ateriaa: se tehdään yleensä käyttäen ainakin viinietikkaa, ketsuppia tai tomaattimurskaa ja mustapippuria. Kastikkeiden perinteiset ainesosat tosin vaihtelevat osavaltioittain, ja ravintoloissa ne ovat monesti sukupolvelta toiselle periytyviä salaisuuksia.


ribsejä (kuva: Kristine Kisky)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti