lauantai 5. lokakuuta 2013

Grillaus ja savustaminen

Savustamisella voidaan kypsentää ruokaa, lisätä sen makuun savun aromeja ja parantaa säilyvyyttä. Useimmiten savustetaan punaista lihaa, kalaa ja kanaa, mutta myös juustoja ja kasviksia voi savustaa. Teollisessa mittakaavassa savustaminen tapahtuu nykyisin suuressa määrin nestesavustuksena, missä savustettava tuote joko spreijataan tai dipataan nesteeseen, josta savun aromit ja ominaisuudet tarttuvat siihen.

Kotikokki voi savustaa ruokansa itse. Savustusgrillejä löytyy mm. puupurulla ja propaanikaasulla toimivia. Vasemmanpuoleisessa kuvassa on tulipesällinen savustusgrilli, jonka toimintaperiaate on yksinkertainen: Grillin vasemmalla puolella näkyvään tulipesään sytytetään tuli, jonka savu ja lämpö ohjataan putkea pitkin varsinaiseen grilliin, missä ruoka kypsyy ja savustuu. Toisessa kuvassa on kaasulla toimiva savustusgrilli. Kaasuliekkien yläpuolella olevalla vesiastialla on usein kolme tärkeää tehtävää: se pitää kosteutta yllä jolloin ruoka ei kuivu liiaksi, se pitää lämpötilan tasaisena ja se kerää liharuoista tippuvat rasvat, ehkäisten siten vaarallisia rasvapaloja.

Oletko sinä savustanut? Onnistuiko? Kommentoi!

tulella toimiva savustusgrilli

kaasusavustusgrilli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti