Marinointi tarkoittaa ruoanvalmistusvaihetta jossa ennen lämmittämistä ruoan annetaan “mätkiintyä” mausteliemessä, joka on tyypillisesti ph-arvoltaan hapan. Hapan marinadi valmistetaan usein viinietikasta, viinistä tai sitruunaliemestä, minkä lisäksi nesteeseen laitetaan sekoitus yrttejä, mausteita ja öljyjä ruokalajin ja kokin maun mukaisesti. Marinoinnin tarkoitus on lisätä ruokaan makua ja mureuttaa sekä pehmittää lihaa. Marinadin happamuus hajottaa lihan entsyymejä, mikä lisää lihan kosteutta ja mehevyyttä. Marinadin ei tulisi kuitenkaan olla liian hapanta jotta entsyymien hajoaminen ei ole liiallista - on tärkeää säilyttää oikea tasapaino happamuuden, öljyjen ja mausteiden välillä.
Marinointi tulee tehdä jääkaapissa, koska marinadiin kertyy helposti lihasta bakteereja, jotka leviävät lämpimässä. Käytettyä ja lihan kanssa kontaktissa ollutta marinadia ei tulisi käyttää kastikkeena, ellei sitä keitetä huolellisesti ennen tarjoamista niin että mahdollisesti marinoinnin aikana muodostunut bakteerikanta kuolee. Marinadi on turvallisinta säilyttää jääkaapissa ruokailukäyttöön tarkoitetussa muoviastiassa, koska marinadin happamuus voi irrottaa lasitetuista pinnoista lyijyä.
Marinointi tulee tehdä jääkaapissa, koska marinadiin kertyy helposti lihasta bakteereja, jotka leviävät lämpimässä. Käytettyä ja lihan kanssa kontaktissa ollutta marinadia ei tulisi käyttää kastikkeena, ellei sitä keitetä huolellisesti ennen tarjoamista niin että mahdollisesti marinoinnin aikana muodostunut bakteerikanta kuolee. Marinadi on turvallisinta säilyttää jääkaapissa ruokailukäyttöön tarkoitetussa muoviastiassa, koska marinadin happamuus voi irrottaa lasitetuista pinnoista lyijyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti